Prečo práve kvasinky Yarrowia Lipolytica? 08/2021
Prečo práve kvasinky Yarrowia Lipolytica?
- sú vynikajúcim zdrojom bezlepkového proteínu s jedinečným zložením aminokyselín.
- Majú vysoký obsah lysinu a obsahujú tiež deväť esenciálnych aminokyselín
- Predstavujú bohatý prírodný zdroj aktívneho komplexu vitamínu skupiny B a vitamínov E,C,D
- Obsahujú organické formy minerálov v podobe cenných bio-komplexov
- Sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín
- Sú zdrojom cenných metabolitov kvasiniek
- Obsahujú unikátne účinné látky ako sú kynurenín, alfa-ketoglutát alebo citrulín malát.
- Obsahujú kvasinkové beta-glukány a manany, zlúčeniny silne stimulujúce imunitný systém
- Predstavujú úplne prirodzené bohatstvo živín bez genetických modifikácií
Vplyv kvasiniek Yarrowia Lipolytica na telo zvierat (podporené početnými krmnými skúškami na rôznych živočíšnych druhoch )
- Majú pozitívny vplyv na črevnú mikloflóru
- Stimulujú imunitný systém
- Majú vynikajúci vplyv na kožu, srsť a kopyta
- Umožňujú zdravý rast zvierat
- Zlepšujú stráviteľnosť živín
- Majú upokojujúce účinky na nervový systém
- Majú antimikrobiálne, antivírusové a protiplesňovú vlastnosti
- Pomáhajú udržať správnu acidobazickú rovnováhu
- Majú pozitívny vplyv na kostrový systém
- Podporujú regeneračné procesy
Zdroj bielkovín- esenciálne aminokyseliny na prvom mieste
Kvasinky Yarrowia lipolytica kultivované na tukoch sú cenným zdrojom bielkovín s jedinečným zložením aminokyselín. Obsah celkového proteínu dosahuje 50%, je v priemer o 10% vyšší ako v prípade kvasiniek Saccharomyces cerevisiae. Kvasinkový proteín Yarrowia lipolytica má vysokú biologickú hodnotu dosahujúcu 80%. to je priamo ovplyvnené špecifickým zložením aminokyselín, hlavne esenciálnych. Dôležitý je tiež vysoký obsah lysinu, jeden zo základných aminokyselín v krmivách zvierat. Okrem toho je chválitebný vysoký obsah valinu, tryprofánu a isoleucínu s početnými biologickými funkciami.
Nenasýtené mastné kyseliny pre lepšie zdravie
Ďalšou základnou živinou obsadenou v kvasinkách Yarrowia lipolytica je surový tuk. V porovnaní s kvasinkami Saccharomyces cerevisiae je hladina takmer 20-krát vyššia. S ohľadom na profil lipidov kvasiniek Yarrowia lipolytica je pozoruhodná prítomnosť nenasýtených mastných kyselín. Predstavuje až 91,79 %, z čoho významné množstvo(57%) sú mononenasýtené mastné kyseliny a takmer 40% sú polynenasýtené mastné kyseliny. Tuky obsaujú asi 28% kyseliny linolovej, 51% kyseliny olejovej a zo skupiny omega 3 asi 10% kyseliny alfa-linolenovej z celkového množstva mastných kyselín. Nenasýtené mastné kyseliny sa vyznačujú početnými vlastnosťami zlepšujúcimi zdravie. Prispievajú k lepšiemu fungovaniu kardiovaskulárneho systému. Znižujú množstvo zlého cholesterolu v krvi. Podporujú fungovanie pečene a prispievajú k zníženiu výskytu rakoviny. Tiež sa vyznačujú lepšou stráviteľnosťou v porovnaní s nasýtenými mastnými kyselinami.
Minerálne látky v organickej forme
Kvasinky Yarrowia lipolytica sú tiež dorbým zdrojom minerálnych látok, ktorých celková úroveň je viac než 10%. doplňujú organické, vysoko vstrebateľné formy minerálov pre zvieratá v akejkoľvek záťaži a jednotlivcov so zníženou imunitou.
Nezabúdať na vitamíny
Kvasinky Yarrowia lipolytica sú bohaté aj na vitamíny. Majú zvýšený obsah vitamínov skupiny B, najmä B1, B2, biotínu, kyseliny listové, kyseliny nikotínové, cholínu a niacínu. Sú nevyhnutné pre poriadny rozvoj a fungovanie mladého tela. Vyznačujú sa tiež vysokou D, ktorý je zodpovedný za správny metabolizmus minerálov. Okrem toho obsahujú hodnotný vitamín C, prvú pomoc v prípade infekcií, a hlavný antioxidant podporujúci reakciu organizmu proti voľným radikálom. Doplnenie krmných kvasiniek Yarrowia lipolytica umožňuje znížiť náklady na pridávanie syntetických vitamínov a zaručuje vysokú dostupnosť a asimiláciu živín v tele zvieraťa.
Správne zažívanie a stimulácia imunitného systému nevyhnutná
Tieto kvasinky tiež pôsobia ako dokonalé probiotika vzhľadom na ich vysoký obsah glukánov a manánov v bunkovej stene. Vďaka obsahu asi 35% týchto látok môžu kvasinky Yarrowia lipolytica stimulovať imunitný systém tela. Tieto zlúčeniny stimulujú odozvu retikuloendoteliálneho systému a beta-glukanové kvasinky modulujú imunitnou bunkovú a humorálnou odozvou tela.
Bioaktívne látky ako podpora organizmu
Tieto kvasinky sú tiež charakterizované prítomnosťou aj ďalších bio-aktívnych látok.
Kombináciou citrulínu, organické skupiny alfa- aminokyselín a kyseliny jablčnej do jednej molekuly sa tvorí citrulín malát, ktorý dosahuje množstvo 25g/kg. Hlavným účinkom citrulín malátu je stimulácia syntézy oxidu dusnatého zvýšením koncentrácie arginínu v tele. Okrem toho sa v organizme podieľa tiež na premene energie. Vykazuje vazodilatačný účinok, ktorý po intenzívnom fyzickom úsilí zlepšuje zásobovanie svalov krvou.
Alfa ketoglutarát v množstve 21g/kg je derivát kyseliny glutárové a medziprodukt Krebsovho cyklu. Táto zlúčenina sa podieľa na mnoho procesoch živočíšneho tela ako je premena energie a metabolizmus aminokyslín. Okrem toho hrá významnú rolu v oxidačných procesoch a transporte dusíka v tele. Vykazuje antikatabolický účinok. V lekárstve sa používa pri chorobe ľadvín, čriev, žalúdku a pečeňových poruchách.
Kyselina kynurenová (KYNA) dosahuje úroveň 3,35μg / g. táto látka ovplyvňuje imunológiu zažívacieho traktu a regeneračne procesy črevného epitelu. Okrem toho hrá rolu ochranného činidla pri niektorých neurologických a systémovo kardiovaskulárnych ochorení.(t.j. podporuje angiogenézy a zabraňuje tvorbe aterosklerotických plakov).
Ďalšia bio-aktívna látka obsadená v týchto kvasinkách je koenzým Q10(ubichinon) v množstve 124mg /kg. Táto látka je nevyhnutná pre správne fungovanie každej zvieracej bunky. Koenzým Q10 sa podieľa na procese premeny energie a zlepšuje okysličovanie buniek. Ako silný antioxidant má koenzým Q10 ochranné vlastnosti proti škodlivému pôsobeniu voľných radikálov a znižuje výskyt rakoviny. To pôsobí proti tvorbe cholesterolu v tepnách, podporuje liečbu mnoho ochorení kardiovaskulárneho systému, diabetu II. Typu alebo porúch nervového systému.