Aký je rozdiel medzi rafinovanými a za studena lisovanými olejmi nielen pre zvieratá
Rafinované a za studena lisované oleje - aký je medzi nimi rozdiel?
Rastlinné oleje sú dôležitou súčasťou jedálnička psíkov a mačiek. Nie len že dodávajú zvieraciemu jedálničku pestrosť ale taktiež obsahujú mnoho esenciálnych mastných kyselín, prvkov, vitamínov. Pri výbere oleja treba dbať na kvalitu. Ako rozpoznať kvalitný olej a naopak pri akom zložený treba spozornieť?
Poznáme za studena lisované oleje (panenské oleje) a rafinované oleje
Ako prebieha ich výroba?
Časti rastlín sa stláčajú v lise pri bežných teplotách od 35ºC-50ºC. Vysokým tlakom dochádza k postupnému oddeľovaniu oleja z pletív rastlín. Produktom tohto procesu je za studena lisovaný olej. Následne však proces môže pokračovať a tým pádom už budeme mať produkt rafinovaný olej.
Rafinácia oleja
Prebieha pri vysokej teplote viac ako 160ºC. Z oleja sú najskôr odstránené fosfolipidy a následne voľné mastné kyseliny. Ďalším krokom charakteristickým pri rafinácií je čírenie kedy dochádza k odstráneniu kalu a vytvoreniu čírej tekutiny. Posledným krokom je odstránenie aromatických látok, ktoré oleju dodávajú charakteristickú vôňu a chuť.
Rozdiel pochádza z procesu spracovania oleja, ktorý následne určuje či je plný živín- za studena lisovaný alebo výrazne menej bohatý na živiny- rafinovaný.
Rafinovaný- prešiel dodatočnými čistiacimi procesmi pri vysokej teplote. Obsahujú menej esenciálnych prvkov. Pri rafinácií sú oleje zbavené mastných kyselín, vitamínov. Sú lacnejšie a majú vysokú odolnosť na teplotu až do 200ºC vďaka čomu sú ideálne na tepelné úpravy.
Nerafinovaný (za studena lisovaný)- prešiel len primárnou mechanickou filtráciou. Nazývajú sa aj oleje prvého lisovania za studena alebo panenský olej (virgin). Sú vysoko kvalitné, intenzívnejšie sa vstrebávajú v organizme. V prípade povrchového použitia majú taktiež intenzívnejšie vstrebávanie. Bohaté na esenciálne mastné kyseliny, hlavne kyseliny linolové a linolenové. Taktiež vitamín E, antioxidanty. Majú nižšiu odolnosť voči teplote.
Typ: Za studena lisované oleje sú náchylné na degradáciu vplyvom slnečného žiarenia preto sa predávajú v tmavých fľašiach.